Zupa ziemniaczana z grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa ziemniaczana.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mrożone grzyby (pokrojone w paski): 5 sztuk
    - średnie ziemniaki (pokrojone w drobną kostkę): 6 sztuk
    - duża marchew (pokrojona w drobną kostkę): 1 sztuka
    - mały seler (pokrojony w drobną kostkę): 1 sztuka
    - pietruszka (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - por (biała część) (pokrojony w półplasterki): 1 sztuka
    - żółta cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (drobno posiekany): 3 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa: 2 łyżki
    - pszenna mąka: 3 łyżki
    - białe wytrawne wino: 200 mililitrów
    - suszony majeranek: 1 łyżka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pietruszka naciowa (posiekana): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy grzyby i cebulę, podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, do momentu aż zrobi się ciemna zasmażka. Stopniowo dolewamy 1,2 litra wody (uważając by nie porobiły się grudki) i całość doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Do wrzącego wywaru dodajemy wino, ziemniaki, czosnek i majeranek, gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 5 - 8 minut. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować