Zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki obieramy. Warzywa kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy ok 15 minut.
2.Kiełbasę i boczek kroimy według uznania - kiełbasę w półplasterki, a boczek w kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Kiełbasę, boczek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnie i podsmażamy - ja nie dodawałam żadnego tłuszczu ponieważ wytopił się z boczku.
3.Zawartość patelni przekładamy do zupy. Na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy masło, a jak się roztopi dodajemy mąkę i mieszając tworzymy zasmażkę. Gdy zasmażka będzie rumiana dodajemy ją do zupy.
4.Zupę przyprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Smacznego:)
Komentarze