Zupa ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tą zupę przyrządziłam gdy miałam do wyżywienia paru mężczyzn stąd pomysł na sycącą zupę. Zupa jest przepyszna i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • - ziemniaki - 8 szt
    - marchewka - 2 szt
    - kiełbasa - 1 laska - ja użyłam kiełbasy podwawelskiej
    - boczek wędzony - 30 dag
    - cebula czerwona - 1 szt
    - czosnek - 1 ząbek
    - mąka pszenna - 2 łyżki
    - masło - 1,5 łyżki
    - bulion - 2 l
    - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-282obqq 1. Ziemniaki i marchewki obieramy. Warzywa kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy ok 15 minut.
  • image-0gtnb23 2. Kiełbasę i boczek kroimy według uznania - kiełbasę w półplasterki, a boczek w kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Kiełbasę, boczek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na patelnie i podsmażamy - ja nie dodawałam żadnego tłuszczu ponieważ wytopił się z boczku.
  • image-1i7odjm 3. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy masło, a jak się roztopi dodajemy mąkę i mieszając tworzymy zasmażkę. Gdy zasmażka będzie rumiana dodajemy ją do zupy.
  • image-16ftgxp 4. Zupę przyprawiamy według uznania i gotujemy jeszcze ok 2-3 minut. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować