Zupa zbójnicka

4.96 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 28 lat. Razem z mamą stanowimy w kuchni zgrany duet. Lubię urozmaicać nasze codzienne posiłki. Zupa zbójnicka jest smaczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem można podać ją na obiad.

Składniki:

  • ● marchewka
    ● 4 ziemniaki
    ● cebula
    ● 2-3 kawałki marynowanej papryki
    ● 3 kostki rosołowe
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● 2 łyżki śmietany 12-proc.
    ● po łyżce kminku, tymianku i mielonej papryki
    ● pieprz
    ● sól
    ● olej
    Pulpety: 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 1/2 łyżki majeranku
    ● 1/2 łyżki kminku
    ● 2 ząbki czosnku
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Dania jednogarnkowe

Zupa zbójnicka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa zbójnicka 1. Pulpety: z mięsa, jajka, przeciśniętego
    przez praskę czosnku i przypraw wyrabiamy jednolitą
    masę i formujemy pulpety.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę
    i szklimy na oleju. Dodajemy
    kminek i mieloną paprykę,
    chwilę smażymy, mieszając.
  • 3. Kostki rosołowe rozpuszczamy
    w 1,5 l wrzącej wody. Dodajemy
    cebulę, pokrojone w kostkę
    ziemniaki i marchewkę,
    gotujemy. Gdy ziemniaki będą
    miękkie, wkładamy pulpety
    i gotujemy, aż wypłyną.
  • 4. Dodajemy pokrojoną w kostkę
    marynowaną paprykę i osączoną
    fasolę. Doprawiamy do
    smaku tymiankiem, kminkiem
    oraz solą i pieprzem. Wlewamy
    śmietanę, mieszamy.

Porady

● Zamiast pulpetów do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso, np. z łopatki. Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie. ● Marynowaną paprykę z powodzeniem można zastąpić świeżą słodką i odrobiną chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować