Zupa zacierkowa

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszna i niezwykle sycąca

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • * 2 litry bulionu (może być z kostki)

    * 2 liście laurowe

    * 5 ziaren ziela angielskiego

    * włoszczyzna

    * 1 cebula

    * 4 ząbki czosnku

    * 25 dag wędzonego boczku

    * 5 średniej wielkości ziemniaków

    * 2 łyżki śmietany

    *sól, pieprz

    * majeranek

    Zacierki:

    * 2 jajka

    * 20 dag mąki

    * szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotować przez ok. 20 min. W tym czasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Dodać do zupy. Ze składników na zacierki zagnieść ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kluseczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do dania. Po 5 minutach dodać kluseczki. Gotować jeszcze jakieś10 minut. Zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować