Zupa z zielonym groszkiem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa dosłownie za grosik, pożywna, bogata w witaminy z małą ilością tłuszczu.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 puszka groszku konserwowego
    1 łyżka masła
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek białej części pora
    1/2 cebuli
    1/3 małego selera
    1,5 l wody
    Sól, pieprz do smaku

Zupa z zielonym groszkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: warzywa oczyścić, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać 3/4 odsączonego groszku oraz masło, gotować jeszcze 10 minut. Wszystkie składniki zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, nie zagęszczać zupy mąką, ponieważ jest gęsta. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dodać kleks jogurtu naturalnego oraz pozostały groszek.

Porady

Do zupy można dodać też świeżego lub mrożonego groszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy