Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy do garnka, zalewy wodą i wstawiamy na ogień. Gotujemy 10 minut.
2.W tym czasie obieramy marchew i kroimy ją w półplasterki. Po dziesięciu minutach dodajemy ją do soczewicy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, bazylię, oregano i kminek. Gotujemy aż soczewica zmięknie (około 15 minut)
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.
4.Pomidora parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy pieprzem do smaku i podajemy.
Porady
Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęstą zupę, możemy zmniejszyć ilość wody do 1,5 l.
Komentarze