Zupa z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

zdrowa zupka ...........

Składniki:

  • kości na wywar
    2 marchewki
    1 pietruszka
    natka pietruszki
    kawałek selera
    1/2 główki kapusty włoskiej
    500-800g ziemniaków
    sól
    pieprz
    odrobina maggi
    śmietana 12% kwaśna

Zupa z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki.
  • 2. W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy.
    Gotujemy całość około 10 minut. Gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany.

Porady

Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy