Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa wyszła pyszna. Cytryna dała fajny posmak. Drugiego dnia była jeszcze pyszniejsza.

  • 45 min

Składniki:

  • *40 dag mielonej łopatki wieprzowej,
    *1 cebula,
    *2 łyżki mąki,
    *3 żółtka,
    *5 szklanek bulionu z kurczaka,
    *sól i pieprz do smaku,
    * sok z cytryny do smaku,
    *oliwa z oliwek
    *szczypiorek
    (marchewka z bulionu)

Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojona drobniutko cebulkę. Dobrze wyrobić. Formować malutkie pulpeciki. Pulpetu smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
    Pulpety zdjąć z patelni. Na patelnie wsypać mąkę i zrobić zasmażkę.
    Wlewać powoli bulion z kurczaka i dokładnie rozmieszać. Zostawić pół filiżanki ciepłego bulionu do rozprowadzenie jajek.
    Do garnka przelać bulion z zasmażką i dołożyć pulpety. Ja wkroiłam jeszcze marchewkę z bulionu. Chwile zagotować.
    Ubić jajka. Dodać sok z cytryny. Rozprowadzić z pozostawionym ciepłym bulionem i powoli wlać do zupy.
    Nie zagotowywać tylko podgrzewać przez kilka minut. Podawać posypane szczypiorkiem drobno posiekanym lub natką pietruszki.

Porady

Bulion nie możne być za gorący gdy łączymy go z jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy