Zupa wyszła pyszna. Cytryna dała fajny posmak. Drugiego dnia była jeszcze pyszniejsza.
45 min
Składniki:
*40 dag mielonej łopatki wieprzowej,
*1 cebula,
*2 łyżki mąki,
*3 żółtka,
*5 szklanek bulionu z kurczaka,
*sól i pieprz do smaku,
* sok z cytryny do smaku,
*oliwa z oliwek
*szczypiorek
(marchewka z bulionu)
Zupa z pulpecikami zagęszczona żółtkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojona drobniutko cebulkę. Dobrze wyrobić. Formować malutkie pulpeciki. Pulpetu smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Pulpety zdjąć z patelni. Na patelnie wsypać mąkę i zrobić zasmażkę.
Wlewać powoli bulion z kurczaka i dokładnie rozmieszać. Zostawić pół filiżanki ciepłego bulionu do rozprowadzenie jajek.
Do garnka przelać bulion z zasmażką i dołożyć pulpety. Ja wkroiłam jeszcze marchewkę z bulionu. Chwile zagotować.
Ubić jajka. Dodać sok z cytryny. Rozprowadzić z pozostawionym ciepłym bulionem i powoli wlać do zupy.
Nie zagotowywać tylko podgrzewać przez kilka minut. Podawać posypane szczypiorkiem drobno posiekanym lub natką pietruszki.
Porady
Bulion nie możne być za gorący gdy łączymy go z jajkami.
Komentarze