Za oknem pierwsze przebłyski wiosny. A na moim stole nadal rozgrzewające i pożywne zupy – ponieważ podczas przesilenia wiosennego najłatwiej o przeziębienie
Zupa z pieczonego czosnku i z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkom czosnku ścinamy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą, a wino odparuje. Wlewamy bulion i zagotowujemy.
2.Do zupy wyciskamy upieczony czosnek oraz dodajemy posiekany imbir. Nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz kurkumą. Mieszamy. Podajemy z kleksami śmietanki.
Komentarze