Zupa z pasternaku i jabłek

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Pasternak dziś nieco zapomniany. Zanim trafiły do nas ziemniaki był równie często jedzony jak kasze. Ma silne działanie zasadotwórcze, zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz witaminy E.

  • 60 min

Składniki:

  • pasternak - 2 szt.
    jabłka Granny Smith – 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    masło – 1/2 łyżki
    oliwa - 1 łyżka
    seler naciowy – 2 szt.
    bulion z kurczaka – 1 l
    śmietana kremówka – 1/2 szk.
    świeży liść laurowy – 1 szt.
    świeży lubczyk – kilka gałązek
    sól – do smaku
    pieprz – do smaku

    DODATKOWO:
    posiekane orzechy włoskie
    świeży majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Pasty

Zupa z pasternaku i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z pasternaku i jabłek 1. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany i pokrojony pasternak, pokrojony seler naciowy, liść laurowy i lubczyk. Wlać bulion z kurczaka i gotować pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
    Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż całość będzie miękka.
  • Zupa z pasternaku i jabłek 2. Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać.
  • 3. Podawać z grubo posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i świeżym majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować