Pasternak dziś nieco zapomniany. Zanim trafiły do nas ziemniaki był równie często jedzony jak kasze. Ma silne działanie zasadotwórcze, zawiera dużo potasu, fosforu, magnezu, wapnia oraz witaminy E.
60 min
Składniki:
pasternak - 2 szt.
jabłka Granny Smith – 2 szt.
cebula - 1 szt.
masło – 1/2 łyżki
oliwa - 1 łyżka
seler naciowy – 2 szt.
bulion z kurczaka – 1 l
śmietana kremówka – 1/2 szk.
świeży liść laurowy – 1 szt.
świeży lubczyk – kilka gałązek
sól – do smaku
pieprz – do smaku
Zupa z pasternaku i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i mieszając dusić, aż do zeszklenia. Dodać obrany i pokrojony pasternak, pokrojony seler naciowy, liść laurowy i lubczyk. Wlać bulion z kurczaka i gotować pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodać obrane i pokrojone jabłka. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż całość będzie miękka.
2.Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i podgrzać.
3.Podawać z grubo posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i świeżym majerankiem.
Komentarze