Zupa z papryki z salsą z awokado

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa, która przypomina słoneczny jesienny dzień i poprawia humor w dni chłodne i deszczowe.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czerwone papryki: 3 sztuki
    - szalotki: 2 sztuki
    - młoda, żółta cukinia: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - wywar z warzyw: 600 mililitrów
    - awokado: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - duży pomidor: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - słodka śmietanka: 100 gramów
    - szafran: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z papryki z salsą z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z papryki z salsą z awokado 1. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na dość duże kawałki. Szalotki obrać i posiekać. Cukinię umyć i równiez pokroić w kostkę.

    W garnku podgrzać oliwę i podsmażyć szalotki oraz paprykę przez około 5 minut, zalaż wywarem i gotować 15 minut na małym ogniu.

    W między czasie awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Umieśćić w miseczce i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Pomidora naciąć i zalać wrzątkiem. Przykryć na 1 minutę, przelać zimną wodą i obrać, po czym pokroić w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obrać i rownież drobno posiekać. Wszystkie składniki na salsę ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Zupę zmiksować i można przetrzeć przez sito, aby była jeszcze delikatniejsza. Dodać śmietanę i szafran, doprawić do smaku. Jeszcze chwilę pogotować, 1/3 salsy dodać do zupy i delikatnie wymieszać. Rozlać na talerze i podawać z salsą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować