Taki sposób na pomidorówkę zdradziła mi sąsiadka, która dłuższy czas mieszkała we Włoszech.
Składniki:
puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
20 dag białej fasoli z puszki
cebula
3 dag suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy
125 ml kremówki
2 ząbki czosnku
3 szkl. bulionu
20 dag ugotowanego makaronu świderki
po kilka gałązek bazylii i oregano
sól, pieprz
Zupa z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę osączamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oliwie. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy.
2.Pomidory z puszki miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy fasolę i suszone pomidory. Wlewamy z bulionem do cebuli i gotujemy ok. 20 minut. Następnie miksujemy z ziołami i kremówką. Doprawiamy. Podajemy z makaronem.
Komentarze