ZUPA Z SELERA NACIOWEGO PO DIABELSKU

0 (0 ocen)

Jest to propozycja dla tych osób,które lubią ostre smaki.Doskonała na pierwsze danie do pobudzenia apetytu.

Składniki:


  • 7 łodyg selera naciowego
    1 duża marchew
    1 papryka słodka czerwona
    1 papryka ostra żółta
    1/2 filetu z kurczaka
    1/2 pęczka koperku
    1 mała puszka groszku konserwowego
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    2 żółtka
    4 łyżki słodkiej śmietany 18%
    sól do smaku.

Zupa z selera naciowego po diabelsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z selera naciowego po diabelsku 1.



    Marchew i łodygi selera obrać obieraczką do warzyw,umyć.Z papryk usunąć gniazda nasienne,żółtą przekroić na połowę a czerwoną pokroić w drobną kostkę.Seler pokroić w mniejsze kawałki,marchew przekroić na 3 lub 4 części.



  • zupa z selera naciowego po diabelsku 2. W garnku zagotować około 2 l. wody,włożyć umyty filet z kurczaka i gotować 7-8 min,filet wyjąć.
  • zupa z selera naciowego po diabelsku 3. Do wywaru włożyć seler,marchew,żółtą paprykę i gotować do miękkości.
  • zupa z selera naciowego po diabelsku 4.
    Warzywa wyjąć,seler,paprykę zmiksować a marchew pokroić w drobną kostkę.
  • 5. Całość wrzucić do wywaru,dodać osączony z zalewy groszek i kukurydzę,przyprawić do smaku solą.
  • zupa z selera naciowego po diabelsku 6. Żółtka rozmieszać w niewielkiej ilości wywaru i przez sitko wlać do zupy.Włożyć pokrojony w większą kostkę ugotowany filet,gotować około 3 min.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w ciepłym wywarze,wsypać drobno posiekany koperek i już nie gotować.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania,to ostrą papryczkę włożyć razem z pestkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy