Zupa z selera naciowego po diabelsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Marchew i łodygi selera obrać obieraczką do warzyw,umyć.Z papryk usunąć gniazda nasienne,żółtą przekroić na połowę a czerwoną pokroić w drobną kostkę.Seler pokroić w mniejsze kawałki,marchew przekroić na 3 lub 4 części.
2. W garnku zagotować około 2 l. wody,włożyć umyty filet z kurczaka i gotować 7-8 min,filet wyjąć.
3. Do wywaru włożyć seler,marchew,żółtą paprykę i gotować do miękkości.
4.
Warzywa wyjąć,seler,paprykę zmiksować a marchew pokroić w drobną kostkę.
5. Całość wrzucić do wywaru,dodać osączony z zalewy groszek i kukurydzę,przyprawić do smaku solą.
6. Żółtka rozmieszać w niewielkiej ilości wywaru i przez sitko wlać do zupy.Włożyć pokrojony w większą kostkę ugotowany filet,gotować około 3 min.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w ciepłym wywarze,wsypać drobno posiekany koperek i już nie gotować.
Porady
Jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania,to ostrą papryczkę włożyć razem z pestkami.
Komentarze