zupa z selera naciowego i pomidorów

4.5 (192 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa uniwersalna. Zawsze wychodzi nawet, jeśli kucharz nie za bardzo przestrzega receptury. Ma charakterystyczny smak selera naciowego. Jest lekko ostra, ale nadal łagodna i smaczna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - seler naciowy: 300 gramów
    - pomidor czerwony: 2 sztuki
    - czosnek - ząbek: 1 ząbek
    - cebula: 1 sztuka
    - kostka rosołowa: 2 sztuki
    - ziemniaki -średnie: 2 sztuki
    - mięki ser topiony: 100 gramów
    - oliwa z oliwek, olej: 2 łyżki
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa z selera naciowego i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, dodaj oliwę i podgrzewaj aż cząstki czosnku i cebuli się zeszklą.
  • 2. Pomidory sparz wrzątkiem, zahartuj zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Ziemniaki umyj, obierz i również pokrój w kostkę. Łodygi selera (wychodzi ok. 8 szt.) pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem. Zalej 1 litrem wody. Dodaj kostki rosołowe i gotuj około pół godziny.
  • 3. Po ugotowaniu dodaj serek topiony. Całość zmiksuj i zagotuj. Przypraw do smaku. Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować młodymi listkami selera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować