Zupa z selera naciowego i batatów

4.5 (172 ocen)

Bardzo smaczna,rozgrzewająca, zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam!

Składniki:

  • 25 g masła lub oliwy
    5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry
    300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
    1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonego kminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 mała papryczka ostra - lub do smaku
    1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili - opcjonalnie
    800 ml bulionu
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    grzanki
    jogurt grecki
    pokrojona w paski bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z selera naciowego i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Roztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .

  • 2. 2. Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • 3. 3. Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.
    Podgrzać , doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. 4. Nalać zupę do talerzy, przybrać bazylią, posypać płatkami chili, łyżką jogurtu.
    Można podać z gorącymi grzankami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Cebula Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować