Zupa z soczewicy i jarmużu - Kale and Lentil Soup

4.49 (166 ocen)

  • 35 min

Soczewica, jarmuż, i inne warzywa - samo zdrowie. Mało kalorii i smak złocistej jesieni. Z soczewicą naprawdę można poszaleć w kuchni. Najbardziej lubię czerwoną. Szybko można ją ugotować i jest pyszna pod każda postacią. Dodatek jarmużu to pewna odmiana, a ileż w nim witamin.

  • 35 min

Składniki:


  • szklanka czerwonej soczewicy
    1 cebula
    1/2 lub mały seler
    1 marchew
    3 - 4 liście jarmużu
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    puszka krojonych pomidorów
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    sól i pieprz
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy i jarmużu - kale and lentil soup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić zupę?

    - pokrój marchew w plastry, cebulę w piórka, a seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
    - dodaj do garnka łyżkę oliwy, dodaj warzywa i zeszklij wszystko około 3-4 min.
    - zalej warzywa wodą, około 2 litry, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuj na wolnym ogniu 15 min.
    - wypłucz dobrze soczewicę, dodaj do zupy i gotuj 10-15 min.
    - jarmuż podziel na mniejsze części, dodaj do zupy, gotuj 5 min.
    - dodaj pomidory i przecier, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu 5 - 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować