ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY Z BEKONOWYM CHIPSEM

0 (0 ocen)

Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest krótki,dlatego trzeba korzystać ile się da,aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem.Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem,z dużą ilością koperku.Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty z chrupiącym,bekonowym chipsem

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
    1/2 kg ziemniaków młodych
    bulion drobiowy
    100 g świeżego boczku
    4 plasterki boczku
    1/2 pęczka koperku
    2-3 łyżki śmietany
    1 cebula
    1 marchew
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy.Ziemniaki myjemy,obieramy i kroimy w kostkę.Boczek i cebulę również kroimy w kostkę.Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go.Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę.Podsmażamy jeszcze chwilę.
  • 2. Całość zalewamy bulionem,dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu,aż warzywa będą ugotowane.Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko,więc pamiętajmy,aby ich nie rozgotować.Pod koniec doprawiamy do smaku solą,pieprzem,śmietaną oraz posiekanym koperkiem.
  • 3. Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180'C.Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej.Po ostygnięciu zdejmujemy z łyżki.W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować