Zupa z młodej kapusty na żeberkach

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zupa jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 1 młoda kapusta
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 1/2 kg żeberek
    • sól, pieprz, kurkuma
    • ziele angielskie, liście laurowe
    • natka selera i pietruszki
    • 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    • Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać cebulę, razem chwilę podsmażyć.
    • Marchewkęi pietruszkę obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do żeberek z cebulą, przemieszać.
    • Wlać 1,5 litra gorącej wody, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, sól.
    • Kapustę pokroić na drobno i dosypać do bulionu razem z posiekanym liściem selera.
    • Gotować 1 godzinę, aż żeberka będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.
    • Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować