Zupa jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor.
Zupa z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
• Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać cebulę, razem chwilę podsmażyć.
• Marchewkęi pietruszkę obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do żeberek z cebulą, przemieszać.
• Wlać 1,5 litra gorącej wody, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, sól.
• Kapustę pokroić na drobno i dosypać do bulionu razem z posiekanym liściem selera.
• Gotować 1 godzinę, aż żeberka będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.
• Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze