Zupa z jarmużu z pikantnym musem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pikantna jarmużowa zupa krem z mlekiem kokosowym, z musem z dyni, z dodatkiem jarmużowych chipsów. Potrawa w całości wymyślona przeze mnie - od początku do końca :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Mus z dyni:
    250 g dyni
    kilka liści świeżej bazylii
    1 żółta papryczka chilli

    Chipsy z jarmużu:
    kilka listków jarmużu bez nerwu głównego

    Zupa (4 porcje):
    1 duża pierś z kurczaka
    1/2 łyżki zielonej pasty curry
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 liście limonki kafir
    1 duży ząbek czosnku
    1 dymka w całości
    2 łyżki oleju arachidowego
    5 cm imbiru
    2 szkl. wody
    400 ml mleka kokosowego
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    2 łodygi trawy cytrynowej
    3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego)
    1 limonka
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    3 łyżki sosu rybnego

    Dodatkowo:
    ryż jaśminowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa z jarmużu z pikantnym musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy z folii, wrzucamy do misy blendera wraz z jedną papryczką bez pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę.
  • 2. CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu; jeśli Wam to przeszkadza, bo zmiksowaniu przecedźcie zupę przez sitko), kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy, Doprawiamy sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • 4. PODANIE: Zupę przekładamy do miseczek, po równo rozdzielając kurczaka. Na wierzch wykładamy po łyżce musu, a na koniec wykładamy chipsy. Podajemy z ryżem jaśminowym. SMACZNEGO!!! :)

Porady

Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować