Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
40 min
Składniki:
100 g jarmużu
cebula
1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny)
por
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła klarowanego
kilka ziemniaków
ząbek czosnku
100 ml przecieru pomidorowego
100 g chorizo w plasterkach
3 ziarenka ziela angielskiego
sól ,pieprz
Zupa z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle ,dodajemy oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy.
Komentarze