Zupa z jabłek

4.49 (188 ocen)

  • 25 min

Często taką owocową zupę robiła moja babcia,więc jest moim smakiem z dzieciństwa .Podaję ją na ciepło z makaronem lub na zimno z biszkoptami .

  • 25 min

Składniki:

  • około 1 kg jabłek

    1,5 l wody

    100 -120g cukru

    20 g mąki ziemniaczanej

    100 ml śmietany 18%

    6 goździków

    cynamon do smaku

    łyżeczka soku z cytryny
    .
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać,przekroić,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić na mniejsze kawałki.Zalać wrzącą wodą,dodać sok z cytryny,goździki i cynamon.Gotować pod przykryciem do czasu gdy jabłka zmiękną.Przetrzeć przez sito,dodać cukier oraz szybko mieszając wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.Gotować około 3 minut .Następnie dodać śmietaną i ewentualnie doprawić do smaku cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować