Zupa z kurczaka z winem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

smaczna i oszczędna, bo wykonana na bazie rosołu z dnia poprzedniego

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyńcze filety z kurczaka
    1 duża cebula posiekana
    Kilka pieczarek pokrojonych
    3 szklanki rosołu z kurczaka
    3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika Podravka
    1 większa marchewka z rosołu
    Pól średniego selera z rosołu
    100 ml białego wina, można go pominąć
    1 puszka zielonego groszku, można pominąć
    2 szczypty mąki do zagęszczenia
    Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz mielony, słodka mielona papryka, do smaku
    1,5 łyżeczki Maggi w płynie
    1 łyżeczka sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao, można pominąć
    Sok z połowy cytryny
    Złocista przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Wina

Zupa z kurczaka z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka skropić cytryną, oprószyć solą, złocistą przyprawą do kurczaka i pieprzem kolorowym. Odstawić na 1 godzinę. Następnie oprószyć mąką, zrumienić na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla.
    Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć razem, przełożyć do kurczaka.
    Wlać 3 szklanki rosołu, dodać przecier, pokrojoną marchewkę i seler wyjęte z rosołu.
    Poddusić kilka minut. Pod koniec dodać wino i osączony groszek z puszki. Mieszając oprószyć zupę mąką i szybko ją wmieszać. Podgrzewać, aby mąka straciła smak surowizny.
    Przyprawić Maggi, pieprzem, papryką, sosem Chili, gdy trzeba jeszcze solą lub przyprawa uniwersalna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Pieczarki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować