smaczna i oszczędna, bo wykonana na bazie rosołu z dnia poprzedniego
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyńcze filety z kurczaka
1 duża cebula posiekana
Kilka pieczarek pokrojonych
3 szklanki rosołu z kurczaka
3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonika Podravka
1 większa marchewka z rosołu
Pól średniego selera z rosołu
100 ml białego wina, można go pominąć
1 puszka zielonego groszku, można pominąć
2 szczypty mąki do zagęszczenia
Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz mielony, słodka mielona papryka, do smaku
1,5 łyżeczki Maggi w płynie
1 łyżeczka sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao, można pominąć
Sok z połowy cytryny
Złocista przyprawa do kurczaka
Zupa z kurczaka z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka skropić cytryną, oprószyć solą, złocistą przyprawą do kurczaka i pieprzem kolorowym. Odstawić na 1 godzinę. Następnie oprószyć mąką, zrumienić na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć razem, przełożyć do kurczaka.
Wlać 3 szklanki rosołu, dodać przecier, pokrojoną marchewkę i seler wyjęte z rosołu.
Poddusić kilka minut. Pod koniec dodać wino i osączony groszek z puszki. Mieszając oprószyć zupę mąką i szybko ją wmieszać. Podgrzewać, aby mąka straciła smak surowizny.
Przyprawić Maggi, pieprzem, papryką, sosem Chili, gdy trzeba jeszcze solą lub przyprawa uniwersalna.
Komentarze