Zupa z kukurydzy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze, wcześniej pracowałem jako policjant. Lubię gotować oryginalne potrawy. Zupa z kukurydzy jest właśnie jedną z nich.

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka
    6 szklanek wody
    2 cebule
    0,5 szkl. drobno pokrojonego selera
    kostka rosołowa
    puszka kukurydzy
    sól
    pieprz
    chili
    natka pietruszki

Zupa z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i wsypujemy pół łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy szumowinę. Wywar gotujemy na małym ogniu 30 minut.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z selerem dodajemy do wywaru.
  • 3. Porcję kurczaka wyjmujemy z garnka, oddzielamy mięso od kości. Mięso wkładamy z powrotem do zupy.
  • 4. Dodajemy kostkę rosołową, przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
  • Zupa z kukurydzy 5. Kukurydzę osączamy z zalewy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Zupę dekorujemy natką pietruszki.

Porady

● Możemy zamiast kukurydzy z puszki użyć 3 kolb kukurydzy. Wówczas kolby gotujemy osobno, następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach i dodajemy do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy