Ta sycąca zupa jest idealnym daniem na chłodne dni.
1 godz. 30 min
Składniki:
pół główki kapusty włoskiej
ok. 150 g ryżu
pomidory krojone bez skóry w puszce
1 cebula
1 marchewka
biała część pora
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
mięso mielone wołowe (może być również wołowo- wieprzowe lub wieprzowe)
sól
pieprz
papryka ostra mielona
olej
mąka
Zupa z kapustą włoską i pomidorami oraz pulpetami wołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku przygotowujemy bulion mięsny lub warzywny. Ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego. Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w kostkę a por w plasterki. Dodajemy do bulionu razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
2.Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę i cebulę i czosnek. Dodajemy do zupy.
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i formujemy nieduże pulpety. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju po cebuli na złoty kolor.Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
3.Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy .
4.Do zupy dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej ryż i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pulpetami.
Komentarze