Uwielbiam zupy i staram się robić każdego dnia 2-daniowy obiad. Kiedy jest sezon na dynię, cukinię i kabaczek robię taką właśnie zupkę - delikatną i bardzo smaczną:)
Zupa z dyni, kabaczka i cukinii z kaszką kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszkę zalewamy gorącym rosołem i odstawiamy by napęczniała.
2.Cukinię i kabaczka obieramy, oczyszczamy z nasion, razem z dynią kroimy w plastry.
3.W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
4.Po tym czasie rozcieramy blenderem, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu około 8 minut.
5.Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
6.Do gotowej zupy dajemy kaszkę kuskus i mieszamy.
Komentarze