Zupa z dyni, kabaczka i cukinii z kaszką kuskus

4.49 (148 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam zupy i staram się robić każdego dnia 2-daniowy obiad. Kiedy jest sezon na dynię, cukinię i kabaczek robię taką właśnie zupkę - delikatną i bardzo smaczną:)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    kabaczek (około 400 g)
    1 cukinia (około 400 g)
    300 g dyni (obranej i wydrążonej)
    ½ szklanki kaszki kuskus + 1 szklanka rosołu
    2 łyżki oleju
    1,25 litra rosołu
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/3 szklanki śmietany
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    ząbek czosnku
    ewentualnie przyprawa do dań Kucharek
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z dyni, kabaczka i cukinii z kaszką kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszkę zalewamy gorącym rosołem i odstawiamy by napęczniała.
  • 2. Cukinię i kabaczka obieramy, oczyszczamy z nasion, razem z dynią kroimy w plastry.
  • 3. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Po tym czasie rozcieramy blenderem, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu około 8 minut.
  • 5. Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 6. Do gotowej zupy dajemy kaszkę kuskus i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować