Zupa z boczkiem, pieczarkami i kiełkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, rozgrzewająca zupka!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - boczek (wędzony): 30 dekagramów
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - fasola czerwona (puszka): 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól: 1 szczypta
    - ziele angielskie: 1 sztuka
    - papryka (słodka): 1 łyżeczka
    - kostka bulion (na wędzonym boczku, opcjonalnie): 1 sztuka
    - wrzątek: 1.5 litra
    - pietruszka (lub kolendra, do dekoracji): 1 sztuka
    - olej (do smażenia): 1 łyżka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - chilli (w płatkach): 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z boczkiem, pieczarkami i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę, cebulkę w kosteczkę, czosnek w plastry, pieczarki w grube plastry.
  • 2. Podsmażamy boczek na łyzce oleju, dodajemy cebulę, czosnek, smazymy ok 5 minut, w tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pieczarki.
  • 3. Do boczku dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 3 minuty, zalewamy boczek przygotowanym bulionem z kostki (na wędzonym boczku), dodajemy pieczarki, przyprawiamy dużą iloscia pieprzu i chilli, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy ok 10 minut.
  • 4. Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę i kiełki fasoli, podajemy z pietruszką lub kolendrą :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Cebula Fasola czerwona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować