Zupa z boczniaków a'la flaczki

4.48 (148 ocen)

  • 35 min

Zupa ze świeżych boczniaków, które - pokrojone w poprzek blaszek - wyglądają jak flaczki. Przyprawiona jak flaczki :) Dla miłośników flaczków i grzybowej ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g boczniaków
    300 g mrożonej włoszczyzny (słupki lub paski)
    5 szklanek rosołu lub wywaru mięsnego
    2 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    3/4 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
    1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    2 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki
    2 czubate łyżeczki majeranku
    1 łyżka przyprawy do zup w płynie
    2 łyżki mąki (lekko zaokrąglone)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Zupa z boczniaków a'la flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i mrożoną włoszczyznę, zagotowujemy. Kiedy rosół ponownie zawrze, wrzucamy opłukane i pokrojone w paski boczniaki. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
  • 2. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę, majeranek i przyprawę do zup, mieszamy. Mąkę rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Zupa jest dość gęsta. Można ją rozrzedzić niewielką ilością wody. Z tej ilości składników otrzymamy 4-6 porcji zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować