Zupa z awokado

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa warzywno-owocowa o pikantnym smaku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - awokado: 5 sztuk
    - seler naciowy łodygi: 3 sztuki
    - papryczka chilii: 2 sztuki
    - śmietana kremówka 30 %: 1 szklanka
    - cytryna mała: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - bazylia świeża (listki): 1 pęczek
    - kolendra świeża liście: 1 pęczek

Zupa z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać seler naciowy i dusić około 15 minut.. Dusić przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, następnie zmiksować. Połączyć z selerem naciowym, zalać wodą (można dodać bulionetkę drobiową). Po zagotowaniu pokropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i dodać ostrą papryczkę. Lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Posypać posiekaną kolendrą i bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy