Pyszne połączenie. Cukinia i kwaskowate pomidory. Jedna z najlepszych zup jakie robiłam.
60 min
Składniki:
3 młode cukinie
4 pomidory
2 cebule
25 dag boczku
2 litry bulionu
30 dag makaronu
śmietana do zabielenia
świeży tymianek- ok. 5 łyżek
oliwa z oliwek do smażenia
Zupa z cukinii i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotowujemy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dokładamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną świeżym tymiankiem.
Komentarze