Zupa z ciecierzycą i makaronem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lekka i rozgrzewająca zupa. Dzięki odrobinie curry, posiada delikatny orientalny smak.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 litry wywaru z kości/bulionu
    puszka ciecierzycy
    puszka groszku zielonego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół pora
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    curry
    sól
    pieprz
    makaron

Zupa z ciecierzycą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z kości schabu lub kostki bulionowej.
    Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, pietruszkę w częściach, pokrojonego pora i wyciśnięty czosnek.
    Gotujemy z 7-8 min. Dodajemy ciecierzycę i groszek, przyprawiamy do smaku.
    Gotujemy z 10 min.
    Do zupy dodajemy makaron - ok 2 garści.
    Gotujemy przez 10 minut.

Porady

Zupę można przyprawić listkami pietruszki bądź mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy