1,5 l bulionu warzywnego
1 duży koper włoski (fenkuł)
5 ząbków czosnku
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 białe części pora (duże)
3 łyżki oliwy z oliwek
pomidor (u mnie malinowy)
starty ser (ilość zależna od upodobań)
kawałek sera (taki 5x5 cm)
2 liście laurowe
1/2 pęczka natki pietruszki
garść świeżej bazylii
sól ,pieprz
Zupa włoska z fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w półkrążki.
Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.
Komentarze