Zupa włoska z fenkułem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo delikatna o lekkim aromacie anyżu.

  • 50 min

Składniki:


  • 1,5 l bulionu warzywnego
    1 duży koper włoski (fenkuł)
    5 ząbków czosnku
    3 marchewki
    3 łodygi selera naciowego
    2 białe części pora (duże)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pomidor (u mnie malinowy)
    starty ser (ilość zależna od upodobań)
    kawałek sera (taki 5x5 cm)
    2 liście laurowe
    1/2 pęczka natki pietruszki
    garść świeżej bazylii
    sól ,pieprz

Zupa włoska z fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w półkrążki.
    Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
    Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
    Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
    W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
    Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i pieprzem.
    Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy