Zupa wiosenna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 4 młode marchewki
    1 młody seler
    400 g młodych ziemniaków
    1/2 młodej kapusty
    1 puszka drobnego groszku
    1 młody por (biała część)
    100 g kaszy pęczak
    200 ml passaty pomidorowej
    1 łyżka klarowanego masła
    1,2 l bulionu warzywnego
    2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, soli i cukru)
    mielona kozieradka
    koperek
    sól, pieprz

Zupa wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Marchew oczyszczamy i kroimy na talarki.

    Seler i pietruszkę kroimy w kostkę.

    Ziemniaki kroimy na kawałki.

    Kapustę siekamy.

    Groszek osączamy.

    Pora kroimy w piórka.

    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu.

    Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min.

    Całość doprawiamy do smaku kozieradką, solą oraz pieprzem i posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy