Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Pożywna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy, do przygotowania której inspiracją było curry oraz fasolka po bretońsku. Bardzo aromatyczna i przyjemnie kremowa. Grzanki z jajkiem sadzonym świetnie dopełniają posiłek pod względem dietetycznym.

Składniki:

  • Na 8 porcji
    Zupa:
    150 g suchej czerwonej soczewicy – połówki, bez moczenia, gotowa w 10 – 15 min
    400 g selera naciowego
    2 małe marchewki (2 x 75 g)
    18 cm – owy kawałek pora
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    4 łyżki oliwy
    200 g serka śmietankowego do kanapek klasycznego 22% tłuszczu
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki kurkumy
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    8 kromek pszennego pieczywa
    8 jajek
    oliwa do smażenia
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym 1. Czosnek obrać i razem z porem pokroić w półlastry. Seler drobno pokroić. Marchewkę obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać kminek, kolendrę, kurkumę i chilli. Smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym 2. Całość zalać bulionem, dodać soczewicę i przecier pomidorowy. Gotować 15 min.
  • Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym 3. Po tym czasie dodać serek i wymieszać. Dołożyć osączone groszek i fasolę, wsypać miętę i lubczyk. Składniki ponownie wymieszać. Całość gotować jeszcze 5 – 7 min. Zupę doprawić do smaku.
  • 4. Pieczywo zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Jajka usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawiając je solą. Grzanki z jajkiem podawać jako dodatek do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować