To jedna z tych zup, którą najlepiej robić latem, kiedy warzywa są świeże.
30 min
Składniki:
1 kalafior
2 marchewki
3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy
1-2 liście kapusty
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
nieco natki pietruszki i seleru
1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa)
3 kopiaste łyżeczki vegety
pieprz do smaku, nieco lubczyku
1.Kalafior umyć i obrać w małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w krążki lub kostkę, kalarepę obrać z twardej skórki i pokroić w kostkę, kilka liści umyć i również pokroić w kostkę, to samo z liśćmi kapusty. Wszystko, wraz z liściami laurowymi i zielem angielskim, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Pod koniec dodać mieszankę warzywną (moja wymagała 7 minut gotowania), posiekaną natkę pietruszki i seleru, doprawić vegetą i pieprzem.
Ja do mojej zupy dodałam gałązkę świeżego lubczyku i pod koniec gotowania go wyciągnęłam, ale jeżeli nie macie świeżego, to można do zupy dodać nieco suszonego.
Komentarze