Zupa warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min

To jedna z tych zup, którą najlepiej robić latem, kiedy warzywa są świeże.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    2 marchewki
    3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy
    1-2 liście kapusty
    3 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    nieco natki pietruszki i seleru
    1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa)
    3 kopiaste łyżeczki vegety
    pieprz do smaku, nieco lubczyku

Zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa zupa. 1. Kalafior umyć i obrać w małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w krążki lub kostkę, kalarepę obrać z twardej skórki i pokroić w kostkę, kilka liści umyć i również pokroić w kostkę, to samo z liśćmi kapusty. Wszystko, wraz z liściami laurowymi i zielem angielskim, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Pod koniec dodać mieszankę warzywną (moja wymagała 7 minut gotowania), posiekaną natkę pietruszki i seleru, doprawić vegetą i pieprzem.
    Ja do mojej zupy dodałam gałązkę świeżego lubczyku i pod koniec gotowania go wyciągnęłam, ale jeżeli nie macie świeżego, to można do zupy dodać nieco suszonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy