Zupa truskawkowo-wiśniowa z mascarpone i lanymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    450g mrożonych wiśni
    1,5 szkl. truskawek
    3 łyżki serka mascarpone
    1 jajko

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy)

    Składniki robocze:
    2-3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru*
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery

Zupa truskawkowo-wiśniowa z mascarpone i lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy na wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści.
    Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej mięty. Opcjonalnie można też dodać kleks ze śmietany i ziarenka granatu.
  • 2. Kluski lane: jajko roztrzepujemy w garnuszku, szczyptę solimy i dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany (mąkę dobrze jest dodawać stopniowo, bo w zależności od wielkości jajka potrzeba więcej lub mniej). W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, cienkim strumieniem wlewamy masę jajeczną do gotującej się wody i jednocześnie cały czas mieszamy łyżką. Gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia na wierzch i odcedzamy na sicie.

Porady

Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże. Ilość cukru dostosowujemy do własnych upodobań i słodkości owoców. Pieprz podkręca smak owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.95 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zupa jarzynowa z kluseczkami

To może cię zainteresować