Zupa truskawkowa z domową zacierką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiedyś, jak tylko zaczynał się sezon na truskawki - moja mama obowiązkowo gotowała taką zupę. Do dziś pamiętam ten smak... Owoce, kluseczki i śmietana...Pycha!

  • 20 min

Składniki:

  • 500g truskawek
    1,5 litra wody
    cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki)
    Zacierka:
    250g mąki pszennej
    szczypta soli
    kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest mąka)
    Dodatkowo:
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery

Zupa truskawkowa z domową zacierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zacierkę.
    Do mąki dodać sól i stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto.
  • 2. Truskawki zagotować z cukrem.
  • 3. Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy.
  • 4. Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty.
  • 5. Na końcu dodać śmietanę, którą można też wymieszać osobno - w miseczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować