Zupa truskawkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od lat w sezonie truskawkowym przygotowuję różne potrawy i wypieki z tymi owocami. To świetny przepis na sprawdzony smakołyk.

Składniki:

  • ● 600 g truskawek
    ● 1,5 szklanki soku z czarnej porzeczki lub winogron
    ● 1 filiżanka cukru
    ● 1 łyżeczka cynamonu
    ● 4 goździki
    ● 5 kropli olejku waniliowego
    ● 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ● 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Zupa truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa truskawkowa 1. Truskawki myjemy, kroimy
    w ćwiartki (kilka odkładamy
    do dekoracji).
  • Zupa truskawkowa 2. Sok wlewamy do garnka,
    dodajemy cukier, cynamon,
    goździki, gałkę muszkatołową
    i startą skórkę pomarańczową.
    Doprowadzamy do wrzenia
    i gotujemy 10 minut.
  • Zupa truskawkowa 3. Pod koniec gotowania wyjmujemy
    goździki i dodajemy
    olejek waniliowy. Następnie
    wrzucamy truskawki i gotujemy
    jeszcze 4 minuty.
  • Zupa truskawkowa 4. Zdejmujemy zupę z ognia,
    miksujemy w blenderze. Przed
    podaniem dekorujemy świeżymi
    truskawkami.

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy