Zupa śliwkowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki pozbawiam pestek, jabłkówka kroję na cząstki pozbawiam nasion, to samo robię z gruszkami, ale zostawiam skórki. Przekładam do garnka, dodaję laskę wanilii, goździki, szczyptę soli i gotuję aż owoce zmiękną około pięć minut. Do miseczki przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, wodę zimną, jajko i mieszam. Ciasto ma mieć konsystencję nie za rzadką i nie za gęstą. Kluski gotuję w zupie bezpośrednio. Mam specjalną tarkę do robienia ich, ale można także łyżką nakładać. Żupę jeszcze chwile gotuję aż kluski dojdą. Wyłączam gaz. Śmietanę wlewam do kubka i dostaję po łyżce zupę żeby się nie zważyła. Potem wlewam całość do zupy. można doprawić cukrem.
Komentarze