Zupa śliwkowa

4.47 (163 ocen)

  • 20 min

Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, zwana pamułą, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia.

  • 20 min

Składniki:

  • • 50 dkg dojrzałych śliwek, u mnie węgierki
    • 1 litr wody
    • 1 cukier waniliowy
    • 1-2 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • ugotowany makaron, u mnie kolanka
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa śliwkowa 1. • Śliwki umyć, wyjąć pestki i gotować z cukrem i cukrem waniliowym ok. 10 minut, następnie zmiksować.
    • Mąkę rozmieszać ze śmietanką i wlać do zupy, dodać kilka śliwek pokrojonych w ósemki i gotować 2 minuty.
    • Podawać z ugotowanym makaronem.

Porady

Zupę można podawać z dowolnym makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować