Zupa śledziowa na zimno

4.5 (196 ocen)

  • 10 min

Przepis wyniosłam, z domu babci. Przypomina mi smaki dzieciństwa... Ja ją trochę zmodyfikowałam... I nie jest to typowa śledziówka, bo nie dodaje się tutaj ani grama wody...

  • 10 min

Składniki:

  • ok. 7-8 śledzi (matiasy)
    1 duża cebula
    1l maślanki
    400ml słodkiej śmietany
    200g kwaśnej śmietany
    mleko do smaku
    pieprz, sól
    ocet
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa śledziowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, posolić i poczekać, aż się lekko umorzy.
  • 3. Maślankę i śmietany wymieszać. Można dodać troszkę mleka do smaku, wg uznania. Dodać śledzie, cebulę i przyprawić dwiema łyżkami octu (lub więcej albo mniej, jak kto lubi), pieprzem i solą.
  • 4. Odstawić i poczekać, aż się przegryzie.
  • 5. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Porady

Potrawa idealnie nadaje się na dni postne albo wigilię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Maślanka Śledzie Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować