Zupa śledziowa na zimno

4.63 (249 ocen)

  • 30 min

smaczna, lekka:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych matias
    2 duże cebule
    1 opakowanie śmietany słodkiej 250 ml
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 litry wody
    3 łyżki octu 10%
    1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
    6 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

4.63 (249 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zupa śledziowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe namoczyć aby nie były zbyt słone, wypłukać, osuszyć. Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kiedy woda zacznie się gotować dodać cebulę i ocet i ponownie zagotować. Wywar odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać śledzie, cukier, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, który ma być mocny słodko-kwaśny i ewentualnie dodać jeszcze cukru i pieprzu. Odstawić do na 2-3 godziny aby się przegryzło. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować