zupa serowo-szpinakowa z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ta kremowa i delikatna zupa to mój pomysł na wykorzystanie pozostałości niedzielnego rosołu. Mojej córeczce bardzo smakuje, zwłaszcza z grzankami. Czasami dodaję do niej gotowane jajko, taką wersję też polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5-2 litra czystego rosołu
    paczka mrożonego szpinaku
    100 g serka topionego bez dodatków
    duży ząbek czosnku
    150 g chudego boczku wędzonego
    2 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    grzanki

Zupa serowo-szpinakowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół podgrzać, wrzucić szpinak i gotować kilka minut. Dodać serek topiony, mieszając gotować aż się rozpuści a następnie zmiksować blenderem na krem. Dodać rozdrobniony czosnek, przyprawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Zupę zabielić śmietaną. Podawać z boczkiem i grzankami. Do smaku można posypać natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy