Zupa serowo-cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna na chłodne dni, choć mnie smakuje równie dobrze przez cały rok. Rozgrzewa i jest świetnym źródłem wapnia oraz wielu witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 szklanki lekkiego wywaru mięsnego
    - pół szklanki mleka
    - pół szklanki wina białego wytrawnego
    - 20 dag serka topionego naturalnego bez dodatków
    - 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
    - 3 spore cebulki
    - mały pęczek natki pietruszki lub trybulki
    - czosnek granulowany
    - gałka muszkatołowa
    - grzanki
    Opcjonalnie:
    - kilka plastrów szynki
    - makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa serowo-cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie czosnek i pokrojoną drobno cebulkę. Do gorącego wywaru mięsnego wlewamy mleko, wrzucamy serek topiony i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż serek się zupełnie rozpuści. Wrzucamy do tego podsmażoną cebulkę i czosnek wraz z oliwą. Dolewamy wino i doprawiamy czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Możemy też dodać pokrojoną w kwadraciki szynkę. Podajemy z grzankami lub makaronem. Całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub trybulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować