Zupa serowa

4.49 (190 ocen)

Przepis podobno pochodzi od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Nam zupa smakowała.

Składniki:

  • 1.5 l rosołu
    3 trójkąty serka topionego
    150 g sera żółtego
    1 szklanka mleka
    100 g szynki lub boczku wędzonego
    1 cebula
    3 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka kurkumy
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    sól
    szczypta chili

Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ser z mlekiem 1. Żółty ser zetrzeć na tarce i zalać mlekiem.
  • Serki w rosole 2. Rosół zagotować i włożyć serki - trójkąciki. Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodać przyprawy.
  • Podsmażona szynka 3. Szynkę dowolnie pokroić i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Wyłożyć na talerzyk.
  • Cebula 4. Cebulę pokroić w kostkę i włożyć na patelnię po smażeniu szynki. Podsmażyć na złoty kolor, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zasmażka 5. Do cebuli dodać masło i mąkę. Usmażyć jasną zasmażkę.
  • Zupa 6. Zasmażkę dodać do gotującej się zupy, energicznie mieszając. Doprawić do smaku i dodać podsmażoną szynkę. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować