Zupa selerowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki i skropić sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pieczarki do czasu odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem,zdjąć z patelni,olej pozostawić.
2.Z łodyg selera usunąć obieraczką do warzyw zgrubiałą tkankę,umyć i pokroić w plasterki.Marchew obrać,pokroić w kostkę.Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
3.Na tłuszczu ze smażenia pieczarek zeszklić seler i marchew,dodać imbir,wymieszać .
4.W garnku zagotować ok.2 l.wody,rozpuścić kostkę rosołową,dodać pieczarki,seler i gotować do miękkości.Włożyć serki topione i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do całkowitego ich rozpuszczenia,doprawić do smaku solą,pieprzem.
5.Na koniec wsypać pokrojoną bazylię i już nie gotować.
Komentarze