ZUPA SELEROWA Z PIECZARKAMI

4.99 (149 ocen)

W ten sposób przyrządzona zupa jest pyszna,a dodatek pieczarek i imbiru sprawia,że można ją podać nawet na romantyczną kolację.

Składniki:

  • 8 łodyg selera naciowego
    0.40 kg.pieczarek dużych
    1 marchew
    20 dkg. serka topionego kremowego
    1 kostka rosołowa drobiowa
    4 łyżeczki startego świeżego imbiru
    2 łyżki posiekanych listków bazylii
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz do smaku,sok z cytryny do skropienia pieczarek.v
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zupa selerowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki i skropić sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pieczarki do czasu odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem,zdjąć z patelni,olej pozostawić.
  • zupa selerowa z pieczarkami 2. Z łodyg selera usunąć obieraczką do warzyw zgrubiałą tkankę,umyć i pokroić w plasterki.Marchew obrać,pokroić w kostkę.Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • zupa selerowa z pieczarkami 3. Na tłuszczu ze smażenia pieczarek zeszklić seler i marchew,dodać imbir,wymieszać .
  • zupa selerowa z pieczarkami 4. W garnku zagotować ok.2 l.wody,rozpuścić kostkę rosołową,dodać pieczarki,seler i gotować do miękkości.Włożyć serki topione i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do całkowitego ich rozpuszczenia,doprawić do smaku solą,pieprzem.
  • zupa selerowa z pieczarkami 5. Na koniec wsypać pokrojoną bazylię i już nie gotować.
  • zupa selerowa z pieczarkami 6. Można ją podać w połączeniu z sałatką z selera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować