Zupa samuraja

0 (0 ocen)

  • 15 min

Prosta szybka i bardzo zdrowa zupa, idealny sposób na poprawę odporności. Połączenie japońskiej pasty MISO z czosnkiem niedźwiedzim i cytryną.

  • 15 min

Składniki:

  • dwie garści liści czosnku niedźwiedziego (może być mrożony)
    2 łyżki masła
    pieprz ziołowy
    ok. 1 litr wody
    kilka plasterków cytryny
    1 łyżeczka pasty miso
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa samuraja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy i dusimy chwilę na maśle, zalewamy wodą i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem ziołowym. Zupę wlewamy do miski, ozdabiamy plasterkami cytryny i dodajemy pastę miso do smaku.
    Zupę można wzbogacić dodając ser tofu lub ugotowane jajko.

Porady

Czosnek niedźwiedzi ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, wspomaga trawienie. Miso jet bogate w minerały, oczyszcza organizm, wspomaga przemianę materii oraz świetnie podkreśla smak warzyw, dlatego często dodaję je do zup jarzynowych. Pasty miso nie gotujemy by nie utracić naturalnych właściwości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek niedźwiedzi Miso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować