Zupa szpinakowa jest idealną zupą na obecne mroźne dni. Rozgrzewająca, konkretna i zdrowa.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- marchew: 2 sztuki
- pietruszka: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- ziemniaki: 3 sztuki
- szpinak, świeże liście: 100 gramów
- kasza jęczmienna: 100 gramów
- ziele angielskie: 4 sztuki
- liść laurowy,: 3 sztuki
- czosnek: 2 sztuki
- pieprz czarny w ziarnach: 6 sztuk
- sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
- wędzone żeberka lub kości od schabu: 500 gramów
Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędzone żeberka gotujemy na małym ogniu w 2 litrach wody przez 30 minut.
W tym czasie dodajemy potarte na dużych oczkach warzywa marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do gotujących się żeberek. Dodajemy kaszę jęczmienną i dorzucamy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarenkach, sól. Gotujemy na średnim ogniu tak długo, aż żeberka będą mięciutkie od 30-60 minut.
Jak żeberka będą miękkie dodajemy pokrojony w paski świeży szpinak i starte ząbki czosnku, wyłączamy palnik i zostawiamy zupę pod pokrywką przez 5 minut.
Po 5 minutach zupa ze szpinakiem jest gotowa do zjadania :)
Komentarze