Zupa szpinakowa

4.49 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa szpinakowa jest idealną zupą na obecne mroźne dni. Rozgrzewająca, konkretna i zdrowa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.5 sztuki
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - szpinak, świeże liście: 100 gramów
    - kasza jęczmienna: 100 gramów
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - liść laurowy,: 3 sztuki
    - czosnek: 2 sztuki
    - pieprz czarny w ziarnach: 6 sztuk
    - sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - wędzone żeberka lub kości od schabu: 500 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szpinakowa 1. Wędzone żeberka gotujemy na małym ogniu w 2 litrach wody przez 30 minut.

    W tym czasie dodajemy potarte na dużych oczkach warzywa marchew, pietruszkę i seler. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do gotujących się żeberek. Dodajemy kaszę jęczmienną i dorzucamy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarenkach, sól. Gotujemy na średnim ogniu tak długo, aż żeberka będą mięciutkie od 30-60 minut.

    Jak żeberka będą miękkie dodajemy pokrojony w paski świeży szpinak i starte ząbki czosnku, wyłączamy palnik i zostawiamy zupę pod pokrywką przez 5 minut.

    Po 5 minutach zupa ze szpinakiem jest gotowa do zjadania :)

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować