Zupa szczawiowa z jajkiem

4.5 (185 ocen)

Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami .

Składniki:

  • 0,5 kilograma żeberek wieprzowych

    1 cebula

    2 marchewki

    1 pietruszka

    kawałek selera

    kawałek pora

    kilka ziaren pieprzu czarnego

    0,5 kilograma szczawiu

    1 szklanka śmietany 18 %

    3 łyżki maki pszennej

    sól,pieprz

    5-6 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Jajko

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie bulionu 1. Do większego garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa ,ziarna pieprzu i zalewamy 3 -4 litrami wody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy .
  • Szczaw 2. Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski .
  • gotowanie 3. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut .
  • gotowanie 4. Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • gotowa zupa 5. Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować