Zupa szczawiowa z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa szczawiowa to moje wspomnienie z dzieciństwa. Tym razem to ja ją ugotowałam, w swojej wersji, bo z czosnkiem niedźwiedzim i to był strzał w dziesiątkę - wyszła pyszna i aromatyczna!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
    4-5 garści młodego szczawiu
    2 małe marchewki
    kilka ziemniaków
    1/4 małego selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    3-4 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka masła 82%
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki mąki

    Do smaku:
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    oregano
    ugotowane na twardo jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy, by zahartować, a na koniec dodajemy masło. Całość wlewamy do zupy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu wyłączamy gaz.
    Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Porady

Masło można pominąć, bo warzywa są podsmażane na tłuszczu, ale ja lubię ten smak w szczawiowej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować