Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Pyszna i kwaśna wiosenna zupka ze swiezym szczawikiem. U mnie musi być koniecznie zabielana śmietana i z dodatkiem jajka.

Składniki:

  • 2,5-3 l bulionu
    300-320 g szczawiu
    sól
    5-6 łyżek śmietany 12%
    4 łyżki mąki pszennej
    6-7 jajkek gotowanych na twardo
    130 g makaronu gwiazdki

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać bulion (może też być woda), dodać posiekany szczaw, doprawić do smaku solą. Zagotować wszystko, gdy się zagotuje wrzucić makaron i gotować chwilę aż makaronik sie ugotuje. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru i mąką, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do garnka i zagotować, gotować jeszcze 3 minuty. Do zupy dodać pokrojone jajka, można też ułożyć je na talerzu i wlać zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy